Scones to inaczej bułeczki na sodzie oczyszczonej. Tradycyjnie podaje się je na słodko z rodzynkami. Jednak występuje tez wersja wytrawna z serem. Pyszne i aromatyczne,
najlepiej smakują jeszcze ciepłe posmarowane masłem. Dodatkowo
można pałaszować je z boczkiem lub jajkiem. Takie małe
cholesterolowe szaleństwo:-)
Składniki na około 12 sztuk:
- 250g mąki pszennej
 - łyżeczka proszku do pieczenia
 - pół łyżeczki sody oczyszczonej
 - pół łyżeczki soli
 - 60g masła
 - 50g żółtego sera (ja użyłam sera cheddar)
 - 150ml mleka
 
Dodatkowo:
- 100g boczku wędzonego
 - 4 jajka
 - masło do posmarowania scones
 
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z sodą
oczyszczona i proszkiem do pieczenia. Dodać masło (lepsze będzie w
temperaturze pokojowej) i sól. Dokładnie wymieszać. Dodać tarty
na grubych oczkach ser i mleko i  zagnieść ciasto (nie za długo
wystarczy do połączenia się składników). Ciasto może się
trochę lepić jednak nie dodajemy mąki. Rozgniatamy ciasto na
grubość około 2,5 – 3cm i wykrawamy szklanką lub okrągłą
foremka kółka i wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do
pieczenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180º.
Dodatkowo możemy ugotować jajka i podpiec boczek w piekarniku,
którymi ozdobimy nasze serowe scones.




ciekawy pomysł ;)
OdpowiedzUsuńmniam :) serowe scones muszą być mega pyszne :)
OdpowiedzUsuńaż slinka leci, ciepła bułeczka i chrupiący boczuś....
OdpowiedzUsuń