Wspaniałe to uczucie kiedy schodzisz na dół na śniadanie a tam już czekają na ciebie takie pyszności. Pudding chia można przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki – wtedy nasionka napęcznieją jeszcze bardziej i pudding będzie bardziej gęsty. Jest to dobra opcja jeżeli rano mamy mało czasu.
Składniki:
- 1/4 szklanki nasionek chia
- 3/4 szklanki mleka (pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego)
- czubata łyżeczka kakao
- łyżka miodu
- pomarańcza
- gorzka czekolada (u mnie 85% zawartości kakao)
Sposób przygotowania:
Do miski wsyp nasiona chia i zalej mlekiem. Dodaj płynny miód oraz kakao. Dokładnie wymieszaj. Odstaw na parę minut i powtórz czynność. Poczekaj aż nasiona napęcznieją. Przelej do naczynia / szklanki w której będziesz podawać. Odstaw do lodówki na co najmniej 2h. Podawaj z plastrami pomarańczy oraz posiekaną gorzką czekoladą.
i jest mozliwe kiedy coś zdrowego jest smaczne, a ten deser jest luksusowy dla podniebienia i ciała.
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że jeszcze nigdy nie próbowałam puddingu z chia. Może czas najwyższy :)
OdpowiedzUsuń