Czy
wy też chętniej jecie zupy w chłodne wieczory? Szczególnie w
okresie jesienno zimowym? Mnie zawsze rozgrzewają i wprawiają w
dobry nastrój. Ta koperkowa zupa z różnymi warzywami korzeniowymi
jest nie tylko pyszna ale również prosta i szybka w przygotowaniu. Zawiera produkty o niskiej zawartości FODMAP.
Składniki
na 8 porcji:
- 1kg ziemniaków
- 3 marchewki pomarańczowe
- 2 żółte marchewki (zamienne na zwykłe marchewki)
- 2 fioletowe marchewki (zamienne na zwykłe marchewki)
- 2 pietruszki
- pęczek koperku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200ml mleka kokosowego
- 1,7l wody
- sok oraz otarta skórka z cytryny
- sól, pieprz, liście laurowe
Sposób
przygotowania:
Wszystkie
warzywa korzeniowe (ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę) obierz i
pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i lekko
podsmaż warzywa (dzięki temu zupa będzie miałą ładniejszy
kolor) Zalej wodą, dodaj liście laurowe i gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Na
koniec dopraw solą i pieprzem, dodaj mleko kokosowe, sok z cytryny oraz posiekany
koperek. Wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz