Bloody Mary („Krwawa Mary”) –
drink stworzony najprawdopodobniej przez Fernanda Petiot’a w 1921 roku w
Stanach Zjednoczonych. Spędził on ponad 15 lat na doskonaleniu tego trunku
dodając coraz to nowych składników. Nazwa wiąże się z kilkoma postaciami
historycznymi, między innymi z Marią I Tudor, kobiet z opowieści
folklorystycznych czy od hollywoodzkiej gwiazdy Mary Pickford.
• 40ml wódki,
• sok pomidorowy do
wypełnienia szklanki,
• szczypta soli
selerowej,
• szczypta czarnego
pieprzu,
• pół łyżeczki sosu
Worcestershire,
• 2 – 3 krople sosu
Tabasco,
• ¼ łyżeczki chrzanu,
• pół łyżeczki soku z
cytryny lub limonki.
Składniki należy wymieszać w szklance typu highball z paroma kostkami lodu oraz przybrać łodygą selera naciowego.
Istnieje
wiele wariacji na temat Krwawej Mary. Na przykład:
• Zmiany w alkoholu:
- Bloody Beer – zamiast wódki używa się jasnego lub ciemnego piwa,
- Bloody Bishop – z dodatkową porcją sherry,
- Bloody Fairy – wymiana wódki na absynt,
- Bloody Ninja – używa się sake zamiast wódki,
- Bloody Dracula – sok pomidorowy zastępuje się krwią z żyły głównej krowy,
- Bloody Maria – użycie tequili zamiast wódki,
- Bloody Maureen – zamiast wódki – Ginness,
- Bloody Molly – zastąpienie wódki, whisky,
- Bloody Murder – wymiana wódki na gin,
- Bloody Virgin – bez alkoholu.
- Bloody Beer – zamiast wódki używa się jasnego lub ciemnego piwa,
- Bloody Bishop – z dodatkową porcją sherry,
- Bloody Fairy – wymiana wódki na absynt,
- Bloody Ninja – używa się sake zamiast wódki,
- Bloody Dracula – sok pomidorowy zastępuje się krwią z żyły głównej krowy,
- Bloody Maria – użycie tequili zamiast wódki,
- Bloody Maureen – zamiast wódki – Ginness,
- Bloody Molly – zastąpienie wódki, whisky,
- Bloody Murder – wymiana wódki na gin,
- Bloody Virgin – bez alkoholu.
• Zmiany w pozostałych składnikach:
- Bull Shot – zamiast soku pomidorowego używa się bulionu wołowego,
- Commander White – sok ananasowy zastępuje sok pomidorowy,
- Bloody LeRoy – sok pomidorowy jest zastąpiony sosem berbecue
- Screw Mary – używa się do wypełnienia połowy soku pomidorowego i połowy soku pomarańczowego
- Bloodless Mary – bez soku pomidorowego
• Zmiany w formie
podania:
- Frozen Bloody Mary – zmiksowana Krwawa Mary w blenderze z dużą ilością lodu,
- Bloody Margaret – zmiksowana Krwawa Mary z dodatkiem mleka lub śmietanki,
- Flaming, Frozen Bloody Mary – to zamrożona Krwawa Mary, polana rumem a następnie podpalona,
- Slutty Mary – jako dekorację podaje się kiełbaskę.
- Frozen Bloody Mary – zmiksowana Krwawa Mary w blenderze z dużą ilością lodu,
- Bloody Margaret – zmiksowana Krwawa Mary z dodatkiem mleka lub śmietanki,
- Flaming, Frozen Bloody Mary – to zamrożona Krwawa Mary, polana rumem a następnie podpalona,
- Slutty Mary – jako dekorację podaje się kiełbaskę.
Frozen Bloody Mary |
Screw Bloody Mary |
Bloody Margaret |
Bloody Dracula mną wstrząsnęła! dosłownie ;)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Na pewno mi się przyda.
OdpowiedzUsuń