Jako
dziecko bardzo lubiłam kubusia. W sumie nadal go lubię:-) Słodki,
gęsty, schłodzony smakuje bosko. Czy sok kubuś jest aż takim złym
wyborem? Z jednej strony zawiera trochę witamin, odrobinę błonnika i
może stanowić 1 z 5 porcji warzyw owoców dziennie. Z drugiej
strony jest dosładzany, drogi no i osobiście jestem zwolenniczką
jedzenia warzyw owoców niż picia soków. Warzywa i owoce jedzone w całości mają zawsze więcej błonnika niż sok. Tak czy siak stwierdzam,
że jeżeli jesteśmy zdrowi czemu
by nie pozwolić sobie na takie małe co nieco. Chciałam przygotować
swojego kubusia i zobaczyć czy mój będzie chociaż trochę
przypominał sklepowy. Więc trochę przypominał jednak nie był aż
tak słodki jak oryginalny. Moje rada. Użyj jak najbardziej
słodkich marchewek, pomarańczy, jabłka oraz bardzo dojrzałego
banana.
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 słodkie jabłka
- dojrzały banan
- 2 słodkie pomarańcze
- litr wody
Sposób przygotowania:
Marchewkę
i jabłko zetrzyj na tarce. Gotuj przez co najmniej pół godziny aż
marchewka będzie bardzo miękka. Dodaj sok z pomarańczy oraz
banana. Zmiksuj. Dobrze jest go jeszcze przetrzeć przez sitko.
Podawaj schłodzony.
Akurat mam małą wnuczkę i swoje jabłka i marchewkę :-) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuń