poniedziałek, 23 stycznia 2017

Brązowy ryż z warzywami oraz serem feta, pomysł na zdrową kolację


Taka potrawa jest książkowym przykładem zbilansowanej diety w której głównym źródłem energii powinny być węglowodany (55%), następnie białka (15%) oraz tłuszcze (30%). Do ryżu możemy tak naprawdę dodać każde warzywa, nasze ulubione. Następnie dobrać składnik białkowy np. ser, mięso, tofu. Wszystko razem wymieszać oraz doprawić i gotowe. Bardzo proste a jakie pyszne i zdrowe.



Składniki:

  • szklanka brązowego ryżu
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150g czarnych oliwek
  • garść jarmużu
  • 150g sera feta
  • łyżka oleju rzepakowego
  • papryka słodka, chilli, mielony kminek, sól, pieprz

Sposób przygotowania:


Ryż ugotuj. Na oleju podsmaż pokrojoną drobno cebulkę. Kiedy się zeszkli dodaj posiekany czosnek. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Kiedy zmięknie dodaj jarmuż i podsmażaj jeszcze przez minutę. Wymieszaj z ryżem, przyprawami, czarnymi oliwkami oraz pokrojonym w kostkę serem feta.



1 komentarz: