Strogonow
(Boeuf
Stroganow) to potrawa znana w całej Europie. Istnieje wiele
przepisów, jednak najważniejsze składniki to wołowina, krojona w
paseczki, pieczarki, cebula oraz papryka słodka. Niektóre przepisy
uwzględniają również pomidory, przecier pomidorowy, paprykę,
pieczarki oraz ogórki kiszone. U mnie wersja odchudzona ale równie
smaczna oraz bardzo aromatyczna. Super danie na chłodne jesienne lub
zimowe wieczory.
Składniki
na 8 porcji:
kilogram
wołowiny na gulasz
2
cebule
500g
pomidorów z puszki
2
papryki czerwone
200g
pieczarek
2
łyżki oleju rzepakowego
łyżka
przecieru pomidorowego
2
łyżki papryki słodkiej
łyżka
papryki wędzonej
pół
łyżeczki chilli
sól,
pieprz
łyżka
miodu
łyżka
musztardy dijon
Sposób
przygotowania:
W
dużym garnku na łyżce oleju podsmaż pokrojoną w paski wołowinę.
Pamiętaj by temperatura była wysoka, mieszaj co jakiś czas.
Następnie zalej pomidorami i gotuj na małym ogniu około godziny.
Na
patelni na łyżce oleju podsmaż pokrojoną w piórka cebulę.
Następnie dodaj pokrojoną w paski paprykę oraz pieczarki.
Podsmażaj do momentu gdy warzywa zmiękną. Dodaj do gulaszu,
dokładnie wymieszaj.
Dopraw
Strogonowa papryką słodką, papryką wędzoną, chilli, miodem,
musztardą oraz solą i pieprzem. Gotuj jeszcze około godziny do
momentu gdy mięso będzie miękkie.