wtorek, 13 grudnia 2016

Lasagne dyniowo - szpinakowa - zdrowy, warzywny obiad

Składniki:

  • 2 dynie piżmowe
  • 750g szpinaku
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 100g masła
  • 8 płatów makaronu na lasagne
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • imbir, kurkuma, gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Dynię obierz, wydrąż pestki i pokrój w kostkę. Wymieszaj z olejem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz imbirem i wyłóż na blaszkę do pieczenia i piecz około godziny w temperaturze 180ºC. Kiedy dynia będzie miękka zmiksuj na puree.

Na 25g masła podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy ładnie się zeszkli dodaj posiekany czosnek a następnie szpinak. Podsmażaj aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dopraw solą i pieprzem.

W garnku podgrzej pozostałe masło. Dodaj mąkę i chwilę podsmażaj. Dodaj mleko i mieszaj do momentu aż beszamel zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem oraz kurkumą.

Naczynie do pieczenia wysmaruj masłem, na spód wlej odrobinę mleka. Następnie przejdź do składania lasagne. Na początku makaron, puree z dyni, sos beszamelowy oraz szpinak. Całość powtórz. Zakryj folią aluminiową i piecz godzinę w temperaturze 180ºC. Podawaj z sałatką.




1 komentarz:

  1. roiłam kiedyś podobną, Twoja wygląda genialnie!

    OdpowiedzUsuń