wtorek, 25 października 2016

Arancini z kaszy z pikantnym sosem pomidorowym – danie z dużą ilością błonnika oraz sposób na wykorzystanie kaszy.


Arancini to potrawa kuchni włoskiej, pochodzi od słowa arancia co znaczy pomarańcza. Jest to wytrawne danie z ryżu z dodatkami obtoczone w panierce z bułki tartej i smażone na tłuszczu. U mnie wersja spolszczona bo z kaszy gryczanej oraz siemienia lnianego. Dodatkowo dodałam orzechy włoskie oraz ser. Całość jest podana na pikantnym sosie pomidorowym.


Składniki na około 12 kulek

  • 200g kaszy gryczanej (przed ugotowaniem)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • spora garść orzechów włoskich
  • 100g sera żółtego
  • 500g pomidorów z puszki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • chilli, sól, pieprz, kurkuma, imbir
  • bułka tarta do obtoczenia kuleczek
  • jajko wymieszane z mlekiem do panierki


Sposób przygotowania:

Kaszę ugotuj a następnie ostudź. Dodaj do niej siemię lniane, posiekane orzechy włoskie, mąkę oraz jajka. Dopraw solą, pieprzem, kurkumą i imbirem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Z kaszy ręcznie uformuj kulki do których środka włóż kawałeczek sera. Obtaczaj w jajku wymieszanym z mlekiem a następnie w bułce tartej. Smaż z każdej strony aż ładnie się zarumienią.



Sos: w garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę a następnie czosnek. Kiedy zmiękną zalej pomidorami i gotuj aż sos zgęstnieje. Dopraw, solą, pieprzem oraz chilli.




2 komentarze:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ... jak pieknie ser wylewa się z tych gryczanych kulek. ....poproszę o kolejna spolszczona wersje włoskich potraw....!

    OdpowiedzUsuń