wtorek, 19 kwietnia 2016

Pieczone czerwone ziemniaki z karmelizowaną cebulą i twarożkiem – super dietetyczna i zdrowa kolacja



Połączenie czerwonego ziemniaka z twarożkiem to bardzo smaczne połączenie. Dodatkowo bardzo pożywne oraz niskokaloryczne – porcja ma mniej niż 300kcal (zależy od wielkości ziemniaka). Ponad to to samo zdrowie. Bataty zawierają przeciwutleniacze w tym witaminę A, która dobrze wpływa na nasz wzrok oraz koloryt skóry. Twaróg to źródło wapnia oraz białka. Cebula również nie spełnia tylko i wyłącznie wartości smakowych jest podobnie jak czerwone ziemniaki silnym antyoksydantem.

Składniki:

  • duży czerwony ziemniak
  • 200g twarogu półtłustego
  • cebula
  • szczypiorek
  • 200ml jogurtu naturalnego
  • 25g masła
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:



Ziemniaki gotuj przez około pół godziny aż miękną. Następnie przekrój na pół, posmaruj olejem rzepakowym i wstaw do piekarnika na 20 minut aby wierzch ładnie się przypiekł. W tym czasie możesz przygotować karmelizowaną cebulę. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na maśle. Zmniejsz ogień i pozwól cebuli zmięknąć. Twaróg wymieszaj z solą, pieprze, jogurtem oraz posiekanym szczypiorkiem. Na podpieczone ziemniaki ułóż łyżkę cebuli a następnie twaróg.



2 komentarze:

  1. powiem szczerze, że czerwonych ziemniaków jeszcze nie jadłam. Wyglądają przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to troche taka wersja pyrów z gzikiem... chyba sobie jutro zrobie tylko musze poszukac czerwonych ziemniaków!

    OdpowiedzUsuń