czwartek, 28 stycznia 2016

Sałatka z à la Piña Colada z łososiem, ananasem oraz kokosem



Idealna potrawa na kolację lub lunch do pracy. Bardzo lekka z rybą, owocami oraz orzechami, które dobrze wpływają na obniżenie ciśnienia tętniczego, obniżenie poziomu cholesterolu LDL oraz podwyższenie cholesterolu HDL. Dodatkowo ananas zawiera dużo manganu, który bierze udział w metabolizmie kości a jego niedobór może powodować osteoporozę. Ponad to połączenie tych smaków przypomina mi lato i wakacje. Wydaje mi się, że płyną z tego same korzyści.

Składniki:

  • łosoś 150g
  • świeży orzech kokosa 50g
  • świeży ananas 100g
  • garść mieszanki sałat
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka musztardy
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • łyżeczka siemienia lnianego

Sposób przygotowania:


Filet z łososia pokrój w duża kostkę, dopraw solą i pieprzem i wstaw do nagrzanego piekarnika (180ºC) na 10-15 minut, Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.
Kokosa oraz ananasa pokrój na dużą kostkę i ułóż na mieszance sałat. Następnie polej winegretem (miód wymieszany z musztardą i oliwą z oliwek). Na samą górę ułóż kawałki łososia i posyp siemieniem lnianym.




2 komentarze:

  1. Ale smaczne połączenie:) zapraszam na konkurs http://jedzismakuj.blogspot.com/2016/01/konkurs-kulinarna-frajda-przepisy.html

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno nie widziaam takiego przyjemnego dania:-) i jest siemie lniane!!!

    OdpowiedzUsuń