piątek, 6 listopada 2015

Tosty z sosem meksykańskim i awokado – pomysł na zdrową kolację

Tosty zapiekane z sosem meksykańskim i awokado to dobry pomysł na pyszną kolację. Taki sos można jeść nie tylko z ryżem czy tortillą ale też na toście posypanym szczypiorkiem i serem.


Składniki (4 porcje)

  • 200g mięsa mielonego (wołowego 12% tłuszczu)
  • puszka pomidorów (250g)
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 150g fasoli czerwonej z puszki
  • 150 kukurydzy z puszki
  • mała cebula
  • łyżka papryki chilli
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju

Dodatkowo:

  • pieczywo (u mnie ciemne)
  • 2 awokado
  • 4 łyżki tartego sera
  • 4 łyżki siekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:


W garnku podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Następnie dodaj mięso i duś na patelni przez około 4 minuty. Dodaj pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Gotuj na wolnym ogniu około 20 minut. Na sam koniec dodaj kukurydzę i fasolę z puszki oraz dopraw do smaku.


Przygotuj tosty, możesz użyć do tego tostera lub piekarnika. Na podpieczone pieczywo ułóż pokrojone w plasterki awokado, nałóż sos meksykański, posyp serem i szczypiorkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz