niedziela, 15 listopada 2015

Omułki w sosie pomidorowym na ostro, to nie jest wcale takie trudne.



Systematyka muli wyróżnia 3 rodzaje, głównie ze względu na ich pochodzenie. Omułki Czilijskie, które wyławiane są przy wybrzeżach północnego Atlantyku. Omułki śródziemnomorskie znajdujące się głównie w Morzu Śródziemnym czy Morzu Czarnym. Trzeci rodzaj występuje w północnej części Pacyfiku, Atlantyku oraz w Morzu Bałtyckim. Żyją przytwierdzone do skał lub innych twardych podłoży przez tak zwane włókna bisiorowe. Są bardzo ważnym elementem ekosystemu ponieważ filtrują wodę usuwając z nich bakterie i toksyny.

Ich przygotowanie może wydawać się trudne jeżeli nigdy wcześniej się tego nie robiło ale moim zdaniem nie ma w tym nic ciężkiego. Ważne jest tylko ich dokładne wyczyszczenie i odrzucenie tych, które są otwarte. Omułki mogą być bardzo dobrym pomysłem na romantyczną kolację we dwoje lub na spotkanie z przyjaciółmi.

Składniki:

  • omułki (kilogram)
  • duża cebula
  • 6 pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 50ml wina czerwonego
  • sól, pieprz, papryka chilli
  • łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:



  1. Sprawdź czy muszle są pozamykane. Jeżeli jakaś jest otwarta uderz nią o blat stołu. Istnieje prawdopodobieństwo, że nadal jest świeża i wtedy się zamknie. Jeżeli tak się nie stanie to po prostu ją wyrzuć.
  2. Wyszoruj omułki szczoteczką oraz usuń włókna, które wystają z muszelki. Staraj się nie zostawiać muszli w wodzie ponieważ wtedy mogą się pootwierać. Wystarczy, że je przepłuczesz pod zimną bieżącą wodą.
  3. Na patelni na maśle podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Kiedy ta się zarumieni dodać czosnek a następnie zalewamy winem. Dodajemy pokrojone pomidory, które wcześniej warto sparzyć i obrać ze skórki lub wykorzystać pomidory z puszki. Sos dusimy około 10 minut aż się zredukuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryczką chilli i cukrem.
  4. Do gotującego sosu wrzucamy omułki i gotujemy je w sosie co jakiś czas mieszając dosyć krótko – około 10 minut.
  5. Potrawę można na koniec posypać szczypiorkiem oraz podać z podpieczoną bagietką posmarowaną masłem.



1 komentarz: