wtorek, 27 października 2015

Fisherman's pie, czyli zapiekanka rybna



Fisherman's pie pochodzi z Wielkiej Brytanii i jest dosyć tradycyjną potrawą. Trochę staromodna ale nadal można ją znaleźć w wielu restauracjach szczególnie nad wybrzeżem. Tradycyjnie jest to zapiekana ryba z owocami morza w sosie beszamelowym, przykryta ziemniakami i posypana żółtym serem. Postanowiłam trochę zmodyfikować ten przepis ponieważ potrawa wydaje mi się trochę mało wyrazista. Zamiast samych ziemniaków użyłam też zielonego groszku oraz do sosu beszamelowego dodałam cebulkę. Całość trzeba też dobrze doprawić. Podejrzewam, że jak raz posmakujecie tego dania to na stałe zagości w waszych domach, ponieważ jest to bardzo smaczny i zdrowy pomysł na rybę.

Składniki: (4 porcje)

  • filety z białej ryby (u mnie dorsz) (400g)
  • średniej wielkości cebulka
  • 50g masła
  • 4 łyżki mąki
  • 200ml mleka
  • 3 średnie ziemniaki
  • 400g zielonego groszku (mrożony lub z puszki)
  • imbir, gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:


Ziemniaki obierz i ugotuj a następnie rozgnieć na puree. Groszek mrożony na początku ugotuj a następnie zmiksuj (groszku z puszki nie musisz gotować). Połącz razem z ziemniakami (najlepiej ręcznie lub za pomocą łyżki) dopraw solą i pieprzem.

W małym garnku na maśle podsmaż cebulkę a następnie zasyp mąką i zrób zasmażkę. Zalej mlekiem i dokładnie mieszaj. Sos powinien zrobić się gęsty. Dopraw go imbirem, gałką muszkatołową solą i pieprzem.


Naczynie żaroodporne natłuść masłem. Na sam spód wylej trochę sosu beszamelowego i ułóż surową rybę. Wylej resztę sosu na wierzch. Zakryj puree ziemniaczano – groszkowym. Całość zapiecz w piekarniku (40 minut w 180ºC) Po upieczeniu odstaw na pół godziny do przestygnięcia ponieważ ziemniaki zrobią się bardzo miękkie a potrawa może wydawać się nieapetyczna. Po około pół godziny ziemniaki z powrotem będą się trzymać i łatwiej będzie nałożyć porcje na talerze. Danie można też przygotować w kokilkach jako pojedyncze porcje. 





1 komentarz:

  1. Mój komentarz nie jest zbyt obiektywny ale to naprawde bylo pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń