środa, 18 lutego 2015

Full English breakfast

Czasem nazywany „full breakfast”, „cooked breakfast” lub „full English”. Jest to tradycyjne angielskie śniadanie, obecnie typowy posiłek serwowany w hotelach lub tak zwanych „Bed and breakfast”. Składa się zazwyczaj z bekonu, kiełbasek oraz jajek. Obok zawsze powinien towarzyszyć kubek mocnej herbaty z mlekiem.



Na angielskie śniadanie składa się:
  • jajka (sadzone, w koszulce lub jajecznica)
  • smażony lub grillowany bekon
  • kiełbaska
  • black pudding (bardzo podobna do naszej kaszanki, jednak z mocnym aromatem ziela angielskiego)
  • pomidory (pieczone)
  • pieczarki (podsmażone na maśle)
  • baked beans (fasolka w sosie pomidorowym, praktycznie nikt nie przygotowuje jej sam, gotową do podgrzania kupuje się w puszce)
  • tosta z masłem lub smażonego na maśle
  • hash browns (placuszki z surowych ziemniaków, smażonych na głębokim tłuszczu)


Tak obfite śniadanie miało wystarczyć rolnikom na cały dzień pracy. Musiało być bardzo kaloryczne i ciepłe. Takie podstawowe śniadanie zawiera około 1100kcal. Jednak w wielu miejscach podaje się podwójną ilość bekonu, kiełbasek i jajek. Pierwszy raz kiedy doświadczyłam angielskiego śniadania, nie mogłam uwierzyć, że można pochłonąć taką ilość jedzenia. Jedynymi warzywami są pomidory, pieczarki oraz fasolka, które stanowią może 10% całego śniadania. Co myślicie o takiej potrawie?  


2 komentarze:

  1. Potężna porcja. Podejrzewam, że zabójcza na dłuższą metę dla tych co nie pracują fizycznie.
    Tak czy inaczej wygląda smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Po takim śniadaniu mozna przejechać i ze 100 km, co się zresztą udaje!!!

    OdpowiedzUsuń