czwartek, 20 listopada 2014

Chrupiące pieczone ziemniaki z łososiem, twarożkiem i szczypiorkiem.





Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 300g serka wiejskiego
  • 200g łososia
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:


Ziemniaki wyszorować szczoteczką i dokładnie opłukać. Gotować przez pół godziny w osolonej wodzie. Następnie odcedzić, posmarować olejem i wsadzić do nagrzanego piekarnika (200ºC) i piec przez około 45 minut aż ładnie się zarumienią.
Łososia posolić, popieprzyć i ułożyć na blaszce obok ziemniaków na ostatnie 15 minut.

Teraz pozostaje tylko wszystko ładnie ułożyć na talerzu. Ziemniaki nacinamy na krzyż, nie do końca, tylko tak na 1/3 i ściskamy go od spodu tak by się otworzył. Nakładamy serek wiejski (można go doprawić solą i pieprzem) następnie kawałki łososia a na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem. 




sobota, 15 listopada 2014

Pełnoziarnista tarta z fasolką szparagową, szynką i kozim serem



W domu zawsze mam mąkę pełnoziarnistą. Można z niej przygotować równie dobre potrawy jak ze zwykłej tortowej a o wiele bardziej pożywne i bogate w drogocenny błonnik. Dodatkowo tarta to dobry sposób na wykorzystanie różnych składników, które zalegają w lodówce czy szafce. Ja tym razem myślałam jak wykorzystać fasolkę szparagową. Efekt całkiem niezły:-) Składniki podane są na małą tartę.

Składniki na ciasto:

  • szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki masła
  • żółtko
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta soli

Składniki na wypełnienie:

  • 200g fasolki szparagowej
  • 50g szynki dobrej jakości
  • mała cebula
  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka
  • 100g koziego sera
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:


Masło wymieszać z mąką i solą do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodać zimne mleko oraz żółtko i szybko wyrobić ciasto do połączenia się składników. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Docisnąć do brzegów i wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie wsadzić do nagrzanego piekarnika (180ºC) i piec przez 20 minut.

Fasolkę szparagową wrzucić do wrzącej wody na około 5 - 10 minut a następnie odcedzić i schłodzić pod strumieniem zimnej wody. Dzięki temu fasolka będzie ugotowana, zachowa kolor i nadal będzie chrupiąca. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pokrojoną szynkę i podsmażyć jeszcze przez parę minut. Wymieszać z fasolką szparagową i wyłożyć na podpieczony spód o tarty.


Jajka rozbić i dokładnie wymieszać z mlekiem oraz przyprawami. Tak przygotowany płyn wlać na fasolkę szparagową. Na wierzch ułożyć kozi ser. Piec około 25 minut w 180ºC.






piątek, 14 listopada 2014

Ciasteczka z masłem orzechowym



Kiedy mam ochotę na coś słodkiego czasami przygotowuję różnego rodzaju ciasteczka. Używam tylko tych składników, które mam w szafce czy lodówce. Nie idę specjalnie do sklepu bo czegoś mi zabrakło. Czasem nawet zapomnę o jajku lub innym ważnym składniku... Poniżej przedstawiam wypróbowany przepis na bardzo sycące ciasteczka, specjalnie dla fanów masła orzechowego.

Składniki na około 25 ciasteczek:

  • 120g masła
  • 100g cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 150g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 150g masła orzechowego
  • 80g płatków owsianych

Sposób przygotowania:



Nagrzać piekarnik do 200ºC. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę a następnie wbić jajko i jeszcze chwilę miksować. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Rozwałkować na szerokość około 1 cm i wycinać szklanką kółka. Piec na papierze do pieczenia około 10-15 minut aż ciasteczka lekko się zarumienią. Zostawić do wystygnięcia.