poniedziałek, 27 października 2014

Sernik na zimno z malinami



Przygotowanie tego sernika jest prostsze niż wygląda, jednak wymaga trochę czasu ponieważ musimy poczekać aż kolejne warstwy się zetną. W smaku delikatny, kremowy, malinowy:-)

Składniki na spód:

  • 120g czekoladowych ciasteczek maślanych
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 40g masła

Ciasteczka dokładnie zmiksować w mikserze tak aby miały konsystencję piasku. Dodać masło, cynamon i wymieszać. Dno oraz boki foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka wymieszane z masłem wyłożyć na spód i wyrównać. Schłodzić około 30 minut w lodówce

Składniki na pierwszą masę:

  • 300g malin
  • 150ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny (można potroić tą ilość ponieważ przyda nam się do przygotowania kolejnych warstw)

Żelatynę zalać 50ml wody i odstawić do napęcznienia (około 3 minuty) następnie podgrzać w mikrofalówce lub dolewając odrobinę ciepłej wody. Maliny miksujemy a następnie przecieramy przez sito by pozbyć się pestek. Mieszamy z cukrem pudrem i jogurtem naturalnym oraz rozpuszczoną i przestudzoną żelatyną. Masę wlewamy na nasz ciasteczkowy spód i czekamy aż masa lekko się zetnie (około godziny)

Składniki na drugą masę:

  • 100g malin
  • 300ml jogurtu greckiego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny

maliny zmiksować i przetrzeć przez sito. Dodać jogurt naturalny, cukier puder oraz rozpuszczoną żelatynę. Masę wylać delikatnie na pierwszą warstwę i wstawić do lodówki tak by masa się ścięła (około godziny)

Składniki na trzecią masę:

  • 300ml jogurtu greckiego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • pół łyżeczki olejku waniliowego
  • 4 łyżeczki żelatyny

Jogurt połączyć z cukrem pudrem oraz olejkiem waniliowym. Dodać rozpuszczoną żelatynę i wylać na 2 warstwę. Odstawić do lodówki by masa stężała.

Dodatkowo:

  • maliny do dekoracji
  • 200ml śmietany kremówki
  • łyżka cukru pudru


Kiedy wszystkie warstwy stężeją dekorujemy nasz sernik na zimno ubitą śmietaną z łyżka cukru pudru i świeżymi malinami.






wtorek, 21 października 2014

Scones z rodzynkami i kandyzowanymi wiśniami.



Scones to słodkie bułeczki pieczone na sodzie oczyszczonej. Są tradycyjną przekąską w Wielkiej Brytanii i podaje je się zazwyczaj około 5:-) razem z herbatą z mlekiem. Są trochę suche i łatwo się kruszą. Zawsze podaje je się z dżemem, masłem czy bitą śmietaną. Poniżej przedstawiam tradycyjne scones z przepisu z książki „Grandma's Recipes”

Składniki na około 12 scones:

  • 250g mąki pszennej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g masła
  • 50g cukru
  • 50g rodzynek
  • 50g kandyzowanych wiśni
  • 150ml mleka

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania
  • dżem do posmarowania
  • śmietana kremówka do przełożenia (około 200ml)

Sposób przygotowania:


► Nagrzać piekarnik do 200ºC.
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną.
Dodać masło i wcierać je w mąkę aż do uzyskania konsystencji kruszonki.
Następnie dodać cukier, rodzynki oraz kandyzowane wiśnie przecięte na pół.
Dodać mleko i ugnieść ciasto do połączenia się składników
Rozgnieść ciasto palcami (nie trzeba wałkować) na grubość 2cm i wycinać szklanką scones.
Ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut aż ładnie się zarumienią.

Podawać z masłem, dżemem, i bitą śmietaną. U mnie scones przełożone dżemem i bitą śmietaną.  






poniedziałek, 20 października 2014

Tarta odtłuszczona z borówkami


Czy wam też ciężko czasem jest odmówić sobie czegoś słodkiego? Cały czas poszukuję nowych pomysłów na desery o niskiej zawartości tłuszczu i kalorii. Może Wam też spodoba się mój pomysł na tartę z borówkami amerykańskimi i jogurtem naturalnym.

Składniki na spód:

  • 240g mąki pszennej
  • 120g masła
  • jedno żółtko
  • 4 łyżki zimnego mleka
  • łyżka cukru

Reszta składników:

  • jogurt naturalny (900ml)
  • żelatyna (5 łyżeczek)
  • borówki amerykańskie (300g)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • laska wanilii

Sposób przygotowania:



Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy masło, żółtko oraz mleko i zagniatamy ciasto. Najlepiej robić to bardzo sprawnie i nie za długo by za bardzo nie ogrzać ciasta. Wałkujemy ciasto bardzo cienko (nie dosypując mąki) i wykładamy do foremki wysmarowanej masłem. Dociskamy do brzegów oraz nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do lodówki na około pół godziny do schłodzenia. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC i pieczemy spód przez 25 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w 100ml zimnej wody i odstawiamy na 5 minut aż napęcznieje. Następnie zalewamy 100ml wrzątku i mieszamy aż całość się rozpuści. Mieszamy z jogurtem naturalnym, cynamonem i nasionami z laski wanilii. Tak przygotowaną masą zalewamy spód tarty i wstawiamy do lodówki na godzinę. Na koniec wykładamy wierzch borówkami i finito, smacznego.






środa, 15 października 2014

Cynamonowe drożdżówki



Składniki na około 8 sztuk:

  • 250g maki tortowej
  • 50g cukru
  • szczypta soli
  • 25g masła
  • 25g drożdzy
  • 1 żółtko
  • pół szklanki mleka

oraz składniki na cynamonowe nadzienie:

  • 100g brązowego cukru
  • łyzka cynamonu
  • 50g masła

Sposób przygotowania:


Drożdże wymieszać z żółtkiem, mlekiem, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić na 30 minut. Mąkę, cukier oraz sól umieścić w dużej misce. Dodać masło i utrzeć. Następnie wlać drożdże z mlekiem i ugniatać ciasto przez około 10-15 minut. Ciasto będzie się lepić, więc można dosypać trochę mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.

W tym czasie można przygotować nadzienie. Masło roztopić, wymieszać z cukrem i cynamonem. Wstawić do lodówki.


Ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta. Posmarować cynamonowym nadzieniem i zrolować. Kroić ostrym nożem i układać drożdżówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 190ºC. Całość można ozdobić lukrem :-)




wtorek, 14 października 2014

Serowe scones

Scones to inaczej bułeczki na sodzie oczyszczonej. Tradycyjnie podaje się je na słodko z rodzynkami. Jednak występuje tez wersja wytrawna z serem. Pyszne i aromatyczne, najlepiej smakują jeszcze ciepłe posmarowane masłem. Dodatkowo można pałaszować je z boczkiem lub jajkiem. Takie małe cholesterolowe szaleństwo:-)


Składniki na około 12 sztuk:


  • 250g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 60g masła
  • 50g żółtego sera (ja użyłam sera cheddar)
  • 150ml mleka

Dodatkowo:

  • 100g boczku wędzonego
  • 4 jajka
  • masło do posmarowania scones

Sposób przygotowania:



Mąkę wymieszać z sodą oczyszczona i proszkiem do pieczenia. Dodać masło (lepsze będzie w temperaturze pokojowej) i sól. Dokładnie wymieszać. Dodać tarty na grubych oczkach ser i mleko i zagnieść ciasto (nie za długo wystarczy do połączenia się składników). Ciasto może się trochę lepić jednak nie dodajemy mąki. Rozgniatamy ciasto na grubość około 2,5 – 3cm i wykrawamy szklanką lub okrągłą foremka kółka i wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180º. Dodatkowo możemy ugotować jajka i podpiec boczek w piekarniku, którymi ozdobimy nasze serowe scones.






wtorek, 7 października 2014

New York Cheesecake



New York Cheesecake to sernik o kremowej konsystencji, bardzo wilgotny i delikatny. Cytrynowa nuta tego deseru orzeźwia podniebienie a kruche ciasteczka wykorzystane jako podstawa to miłe zaskoczenie. Jako dekorację (chociaż nie jest to konieczne) użyłam cienko pokrojonego melona.


Składniki na spód:

  • 150g ciasteczek typu digestive
  • 90g masła
  • łyżeczka cukru trzcinowego

Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i wymieszać. Ciasteczka zmielić, najlepiej w mikserze bardzo dokładnie, dodać masło i jeszcze chwilę miksować. Foremkę do ciasta wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciasteczkową masę na dno. Przygnieść dokładnie łyżką i wstawić do lodówki na około godzinę (można krócej jak ktoś jest niecierpliwy)

Składniki na masę serową:

  • 900g serka mascarpone
  • 200g cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • cytryna
  • 3 jajka
  • jedno żółtko
  • 200ml śmietany kremówki
  • szczypta soli


W mikserze na niskich obrotach mieszać powoli serek mascarpone. Stopniowo dodawać cukier do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodać mąkę oraz szczyptę soli. Cytrynę zalewamy wrzątkiem a następnie ścieramy z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach oraz wyciskamy z niej sok. Dodajemy do masy serowej cały czas miksując. Na koniec dodajemy 3 jajka oraz jedno żółtko oraz śmietanę. Mieszamy nie za długo tylko do połączenia składników. Nie możemy dopuścić do tego by masa zbytnio się napowietrzyła. Masa powinna być gładka oraz lekka. Piec przez 10 minut w temperaturze 200ºC a następnie 40 minut w temperaturze 120ºC. Odstawić do ostygnięcia a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny (najlepiej na całą noc). Całość można ozdobić dowolnymi owocami. Ja pokroiłam cienko melona. Delikatny i słodki dobrze komponował się z Nowojorskim sernikiem.