środa, 6 sierpnia 2014

Pieczone ziemniaki z pastą z tuńczyka


Zainspirowana pustą lodówką i dużymi zapasami tuńczyka w puszce przygotowałam pieczone ziemniaki z pastą rybną. Bardzo smaczne połączenie, podobne do „pyrów z gzikiem” tylko, że zamiast twarogu użyłam tuńczyka.



Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • mała czerwona cebulka
  • pieprz

Sposób przygotowania:



Ziemniaki ugotować w mundurkach. Przekroić na pół, posmarować olejem i wstawić do piekarnika i piec do momentu aż się ładnie zarumienią. Ja ustawiłam swój piekarnik na najwyższą temperaturę (220ºC) i piekłam 15 minut. Tuńczyka odcedzić z nadmiaru oleju, wymieszać z jogurtem, majonezem oraz pokrojoną drobno cebulką. Doprawić pieprzem. Pastę najlepiej schłodzić w lodówce przez około godzinę. Podawać na upieczonych ziemniakach.




1 komentarz:

  1. ziemniaki, pyry, kartofle... zawsze dobre a z tuńczykiem spróbuję, tym bardziej , że jest tam czerwona cebulka

    OdpowiedzUsuń