środa, 2 lipca 2014

Papryka faszerowana, pomysł na zdrowy obiad.

Rola warzyw i owoców jest powszechnie znana. Każdy z nas wie, że są zdrowe i powinniśmy je jeść 5 razy dziennie. Nauka już wielokrotnie dostarczyła nam informacji o zależnościach między dietą a różnymi chorobami. Zauważyłam, że zastanawiając się co dzisiaj ugotować na obiad zaczynamy od mięsa a następnie ewentualnie wybieramy dodatki do niego. Tym razem u mnie na stole motyw przewodni to papryka. Mam nadzieję, że chociaż trochę zarażę was jedzeniem warzyw:-)


Składniki:

  • 6 średniej wielkości papryk
  • pół szklanki ryżu
  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
  • puszka pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 1 papryczka chili
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:



Ryż ugotować. Na oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę oraz papryczkę chili. Następnie wrzucić na patelnię mięso mielone i podsmażyć. Całość zalać pomidorami, doprawić do maku solą i pieprzem i gotować około 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec sos pomidorowy mieszamy z ryżem. Piekarnik nagrzać do 160ºC. Teraz musimy przygotować paprykę. Odkrawamy górę, środek z pestkami wyrzucamy i nadziewamy farszem. Całość układamy na blaszce wysmarowanej olejem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około pół godziny aż papryka zrobi się miękka.




2 komentarze:

  1. To jeden z lepszych pomysłów na paprykę, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię takie kolorowe papryczki... z nadzieniem:-)

    OdpowiedzUsuń