czwartek, 26 czerwca 2014

Czy zrobienie domowych bułeczek musi być trudne?

W wyniku braku dostępu do dobrego pieczywa w okolicy postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce i upiec chrupiące domowe bułeczki. Mój mąż był wniebowzięty, zwłaszcza że rano mógł zrobić sobie pyszne kanapki do pracy :-) Przepis na około 6 bułeczek.


Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki mleka
  • łyżka masła
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 30g drożdży

Sposób przygotowania:



Mleko podgrzać i rozpuścić w nim masło, cukier oraz sól. Odstawić i poczekać aż ostygnie i będzie letnie (nie gorące!). Do mleka dodać drożdże oraz 3 łyżki mąki, dobrze wymieszać i odstawić na około pół godziny. Następnie dodać resztę mąki i zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto dobrze jest przykryć ściereczką, gdyż wtedy nie wysycha. Na koniec formujemy małe bułeczki, które należy lekko spłaszczyć. Układamy na blaszce wcześniej podsypaną mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy około 20 minut.






2 komentarze:

  1. Domowe wypieki smakują najlepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pamiętam te pyszności, nie dziwi mnie, ze Michał był wniebowziety

    OdpowiedzUsuń