czwartek, 1 maja 2014

Co jedzą seniorzy w Domach Opieki Społecznej?

Chciałam podzielić się wrażeniami ze swojej dotychczasowej pracy w firmie cateringowej żywiącej jeden z Domów Pomocy Społecznej niedaleko Poznania. Dzienna stawka żywieniowa wynosi 18zł, która powiedzmy sobie szczerze nie jest za wysoka, jednak przygotowywane przez nas posiłki są pełnowartościowe, porcje są duże no i przede wszystkim są smaczne. Żywimy seniorów w zakresie śniadania, obiadu, podwieczorku i kolacji. Przygotowywane potrawy to głównie kuchnia wielkopolska, które przyrządzają doświadczeni kucharze i kucharki. Obiad zawsze dwudaniowy. Zupy tradycyjne na przykład: ogórkowa, pomidorowa, rosół, krupnik, żurek, barszcz ukraiński, koperkowa czy jarzynowa. Drugie danie składa się z 3 składników: mięsa/ryby, dodatku skrobiowego oraz dodatku warzywnego no i oczywiście sosik. Na częste prośby mieszkańców Domu Pomocy Społecznej przygotowujemy również potrawy jarskie np. plyndze, gzik, łazanki, pierogi czy naleśniki. Nie obędzie się również bez podwieczorku na który serwujemy ciasta np. piernik, drożdżówkę czy ciasto marchwiowe, które sami pieczemy. Na początku wydawało mi się, że ciężko będzie zadowolić prawie 80 osób, jednak po przeprowadzonej ankiecie z naszymi żywionymi oraz po spotkaniach z radą mieszkańców Ci są bardzo zadowoleni. Powiem szczerze, że to co gotujemy jest przepyszne. Czasem nie mogę wyjść z podziwu jak wyśmienicie nam to wychodzi. Mam nadzieję, że tak pozostanie i utrzymamy wysoki standard. Poniżej zdjęcia niektórych posiłków.





2 komentarze:

  1. jestem pod wrażeniem Twojego zaangażowanego opisu. Mam wrażenie, jestem pewna, że przygotowywane dania jak piszesz są przygotowane z pełnowartościowych składników a najważniejszym z nich jest serce. Posiłek przygotowywany z miłością wyśmienicie odżywia . Trzymam kciuki !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wpis budujący. Po tytule obawiałam się czegoś w rodzaju najgorszego szpitalnego jedzenia, a tu proszę - suróweczka, zieleninka. Fajnie :)

    OdpowiedzUsuń