czwartek, 13 marca 2014

Przystawka z cukinii i mięsa mielonego zapiekana w sosie beszamelowym


Składniki:

  • cukinia (3 duże sztuki)
  • mięso mielone (500g)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • łyżeczka imbiru
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:


Cebulę podsmażyć na łyżce oleju razem z czosnkiem. Połowę dodać do mięsa mielonego, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Cukinię umyć i pokroić na 4 lub 5 kawałków. Delikatnie wydrążyć środek łyżeczką, posolić i włożyć farsz mięsny do środka. Ułożyć w foremce do pieczenia.



Na patelni na której wcześniej podsmażaliśmy cebulę dorzucamy miąższ z cukinii i dusimy aż będzie miękka. W małym garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę a następnie mleko i cały czas energicznie mieszamy. Jak sos będzie za gęsty należy dodać więcej mleka. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą i gałką muszkatołową. Do sosu dorzucamy podsmażoną cukinię i miksujemy całość na gładką masę. Zalewamy cukinie wyłożone na naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180°C.


1 komentarz: