niedziela, 23 lutego 2014

Kotlety z fasoli, coś dla wegetarian


Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej fasoli „Jaś”
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku
  • pół łyżeczki zmielonego kminku
  • pół łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania: 



Fasolę ugotować. Podczas gotowania można dodać odrobinę kurkumy. Następnie odcedzić i zmiksować. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć razem z przyprawami (majerankiem, pieprzem, ostrą papryką oraz kminkiem) Wymieszać razem z fasolą. Jeżeli masa będzie zbyt lejąca należy dodać trochę bułki tartej (2, 3 łyżki). Formować kotlety w kształcie koła, które należy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Na koniec wyłożyć na ręcznik papierowy by tłuszcz trochę odciekł.




4 komentarze:

  1. na pewno mają chrupiącą skórkę, a w towarzystwie rukoli i orzechów, to palce lizać, bo tak smakuje najlepiej

    OdpowiedzUsuń
  2. Na ile porcji jest przepis ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis na około 4 porcje :-)

    OdpowiedzUsuń