poniedziałek, 30 grudnia 2013

Całuski, czyli sylwestrowe słodkości.


Całuski w domu robimy zawsze na sylwestra. Nie jest to potrawa dietetyczna. Mogłabym powiedzieć, że niezdrowa. Jednak raz do roku można pozwolić sobie na takie szaleństwo. Całuski to puszyste chrupiące pączki z dziurką. Ich nazwa sugeruje pocałunki. Należy całować się przez dziurkę:-)

Składniki:

  • 500g twarogu półtłustego
  • 500g mąki + trochę do podsypania ciasta podczas wałkowania
  • 100g cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 żółtka
  • 200ml śmietany 30%
  • olej do smażenia całusków
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:


Żółtka zmiksować z cukrem. Dodać twaróg, śmietanę, cukier waniliowy, sodę oczyszczoną. Wszystko dokładnie zmiksować (ja wykonałam tę czynność blenderem). Dodać mąkę i ugnieść ciasto. Będzie lekko lepiące dlatego podczas wałkowania można je podsypywać mąką. Kawałki ciasta rozwałkować na szerokość około 0,5 centymetra i wycinać szklanką duże koła a kieliszkiem małe. Smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym na brązowy kolor z każdej strony.






1 komentarz: