środa, 13 listopada 2013

Rogaliki z budyniem



Przepis dostałam od koleżanki z pracy. Zachęciła mnie prostotą wykonania oraz budyniowym nadzieniem. Rogaliki są lekkie, długo utrzymują świeżość i nie są za słodkie. Z przepisu wychodzi ich dokładnie 24 średniej wielkości. Jest jeszcze jedna ciekawa kwestia dotycząca przygotowywania ciasta drożdżowego. Babcia i mama zawsze mnie uczyły, żeby ciasto drożdżowe aby wyrosło należy położyć po stronie wschodniej. Pytałam się już niejednego kucharza czy coś mu o tym wiadomo, jednak każdy nigdy o czymś takim nie słyszał. Raczej jest to pewnego rodzaju zabobon. Tak czy inaczej ja z przyzwyczajenia kładę po tej stronie wschodniej no i zawsze wyrośnie.


Składniki:


- mąka (500g)
- masło (250g)
- cukier (6 łyżek)
- drożdże (50g)
- maślanka (100ml)
- 1 jajko
- 2 żółtka
- budyń (2 opakowania)
- mleko (600 ml)


Sposób przygotowania:


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180˚C. Drożdże wymieszać z 2 łyżkami mleka oraz cukrem. Odstawić na 15 minut aby wyrosły. Mąkę rozrobić z masłem, jajkami, maślanką oraz wyrośniętymi drożdżami. Zagnieść ciasto. Nie powinno się lepić, jednak jak będzie, można podsypać jeszcze trochę mąką. Odstawić w ciepłe miejsce. Budyń ugotować na pozostałym mleku i odstawić do ostygnięcia. Ciasto drożdżowe podzielić na 3 kule, rozwałkować tak aby powstały okrągłe płaty ciasta i pociąć na 8 kawałków jak pizzę. Na środek nałożyć budyń i zawijać zaczynając od szerszej strony. Piec około 15 min w nagrzanym piekarniku.







3 komentarze:

  1. Z budyniem to te moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Drożdżowe z budyniem to idealna kombinacja. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie wymarzone z budyniem, konkurencja dla marcinkowych rogali

    OdpowiedzUsuń