poniedziałek, 28 października 2013

Zdrowe i smaczne ciastka owsiane z jabłkiem.


Ciastka owsiane to dobry pomysł na podwieczorek albo drugie śniadanie, które możemy zabrać do pracy. Będzie to na pewno o wiele zdrowsze niż kupienie batonika, drożdżówki albo pączka. Zrobienie ich nie wymaga dużych zdolności kulinarnych a wykonanie zajmuje około pół godziny. Ciastka owsiane zawierają dużo błonnika, który reguluje pracę jelit. Pamiętajmy jednak by po spożyciu takich ciastek wypić szklankę wody. W przeciwnym razie błonnik w przewodzie pokarmowym nie spęcznieje i nie spełni swojej funkcji.


Składniki:


- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1,5 szklanki mąki graham (typ 1850)
- ¾ szklanki miodu
- 150g masła
- łyżka cynamonu
- 3 jabłka
- jajko


Sposób przygotowania:


Płatki owsiane wymieszać z mąką i masłem. Dodać jajko, miód, cynamon oraz starte na grubych oczkach jabłka. Wszystko dokładnie wymieszać. Nakładać kulki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozgnieść tak aby powstały kształtne ciastka. Piec około 15 minut w 180˚C.








7 komentarzy:

  1. Mmm, bardzo lubię ciasteczka owsiane. Z jabłkami musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię owsiane ciasteczka, z jabłkami musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak dla mnie owsiane ciasteczka są numerem jeden ! pysznie i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super:-) , dla zdrowia i urody... bardzo fajny przepis , chętnie wypróbuję. Dawno, dawno temu płatki owsiane z jabłkiem i miodem jadało się jako tzw. surówkę piękności .

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile takich ciasteczek wyjdzie z tego przepisu? :))

    OdpowiedzUsuń