sobota, 5 października 2013

Delikatne polędwiczki z kurczaka w sosie kurkowym.


Przepis niestety nie jest dietetyczny, natomiast przypomina mi domowy obiad jaki babcia z miłością przygotowywała dla swoich wnuków. Kurczak gotowany w śmietanie jest bardzo delikatny i cała potrawa aż się rozpływa w ustach.


Składniki:


- 400g polędwiczek z kurczaka
- 400g kurek
- łyżka masła
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 250ml śmietany 30%
- sól, pieprz


Sposób przygotowania:


Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę a następnie czosnek. Dodajemy oczyszczone kurki i smażymy około 5 minut. Całość zalewamy śmietaną doprawiamy solą, pieprzem i podgrzewamy. Do sosu wkładamy polędwiczki z kurczaka i gotujemy około 15 minut.




1 komentarz: