niedziela, 15 września 2013

Proste i smaczne ciasto kokosowo – ananasowe


Składniki (duża blacha)


- herbatniki maślane (500g)
- masło (200g)
- wiórki kokosowe (100g)
- śmietana kremówka (600ml)
- cukier (100g)
- mleko (200ml)
- żelatyna (25g)
- ananas z puszki (2 puszki)

Sposób przygotowania:



Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Herbatniki zmielić, najlepiej w malakserze lub benderem. Następnie dosypać do nich połowę wiórków kokosowych i ugnieść z masłem. Tak przygotowaną masę rozłożyć równomiernie na blaszce i mocno przygnieść. Śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier oraz resztę wiórków kokosowych. Cały czas miksując dodać mleko oraz połowę rozpuszczonej we wrzątku żelatyny. Masę śmietanową przelać na spód i wstawić do lodówki na pół godziny. Robiłam to ciasto wielokrotnie i akurat tym razem wyłożyłam całe plastry ananasa co okazało się później trudne do krojenia. Radzę dlatego pokroić ananasa w małe kawałeczki i wyłożyć na masę śmietanową. Sok, który został w puszcze po ananasach należy wymieszać z pozostałą żelatyną. Tak przygotowaną galaretkę należy wylać na wierzch ciasta aby przykryła ananasa.

1 komentarz: