czwartek, 26 września 2013

Pomysł na resztki z puree ziemniaczanego.


Jeśli zostało wam z obiadu puree ziemniaczane, nie wyrzucajcie go. Można z resztek przygotować smaczną kolację. Ja zrobiłam babkę ziemniaczaną z gotowanych ziemniaków, szczypiorkiem, cebulą i chudą szynką.


Składniki:


- około 400g ziemniaków puree
- 2 małe cebule
- 4 łyżki szczypiorku
- 50g chudej szynki
- 2 jajka
- łyżka masła
- łyżka bułki tartej


Sposób przygotowania:


Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę a następnie pokrojoną w cienkie paski szynkę. Po podsmażeniu wrzucić zawartość patelni do miski z ziemniakami, dorzucić posiekany szczypiorek oraz żółtka. Dokładnie wymieszać. Białka ubić i delikatnie wymieszać z masą. Przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec 30 minut w temperaturze 200˚C.



2 komentarze: