sobota, 28 września 2013

Najlepszy jabłecznik


Poniżej podaję przepis na najsmaczniejszy jabłecznik. Pierwszy raz jadłam go na 2 roku studiów. Przywiozła go moja kochana współlokatorka po wizycie u swojej mamy. Do dziś pamiętam jego smak. Był genialny. Po wielu prośbach udało mi się zdobyć przepis. Jest prosty, ciasto piecze się szybko i zawsze wychodzi.

Składniki:


- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 250g masła
- szklanka oleju
- 6 żółtek
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 jabłek

Sposób przygotowania:


W dużej misce ubić żółtka z cukrem. Dodać mąkę, masło pokrojone w kostkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz olej. Wyrobić ciasto. Następnie 2/3 ciasta wyłożyć równo na blaszkę do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika (180˚) na 20 minut. Resztę ciasta schować do zamrażalnika. Jabłka obrać ze skórki a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wyłożyć na podpieczony spód a wierzch posypać schłodzonym i startym na tarce ciastem. Piec jeszcze około 30 minut aż nabierze ładnego rumianego koloru.


2 komentarze:

  1. Zaraz zabieram się za robienie tego jabłecznika...,myśle ,ze sie uda:)

    OdpowiedzUsuń