poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Kurczak w sosie pomarańczowym


Bardzo lubię połączenie owoców i mięsa. Tym razem przygotowałam piersi z kurczaka w sosie pomarańczowym. Do tego ryż. Bajka!

Składniki:
(6 porcji)

- 6 piersi z kurczaka
- 3 pomarańcze
- 3 łyżki miodu
- cebula (średniej wielkości)
- ząbek czosnku
- śmietana 50ml
- kurkuma
- papryka ostra
- sól

Sposób przygotowania:

Pomarańcze sparzyć wrzątkiem aby pozbyć się gorzkiego smaku. Następnie zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Sok wymieszać z miodem, kurkumą, ostrą papryką, solą oraz startą na tarce cebulą  i czosnkiem. Tak przygotowaną marynatą zalewamy piersi z kurczaka i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Następnie kurczaka razem z sosem przelewamy do garnka i gotujemy pod przykryciem około 15 minut by kurczak się ugotował i sos lekko zredukował. Na koniec zagęszczamy słodką śmietanką.





1 komentarz:

  1. ale mnie zaskoczyłaś, z pomarańczą! super pomysł, ciekawa jestem jak to może smakować. kurczak jest naprawdę uniwersalny, pasuje do wszystkiego!

    OdpowiedzUsuń